Installerad effekt

Många har redan valt att installera solceller, och många av dem har valt oss som leverantör. Det ger oss bredd bland våra referenser. Givetvis kommer hela tiden nya produkter, med både annat utseende och egenskaper, men våra referenser kan ändå både ge en bild av vad vi kan erbjuda och hur det kan se ut. En installation ska hålla i 30 år och ska då vara genomtänkt, även om den betalar sig på halva den tiden.

Har du frågor eller funderingar hoppas vi givetvis du hör av dig!

Några av de företag som valt att jobba med oss.

Höganäs kommun, Reningsverket Solen driver reningsverket

 • Plats: Reningsverket, Höganäs
 • Drifttagning: Augusti 2017
 • Effekt: 176,4 kW
 • Årsproduktion: ca 186 000 kWh
Reningsverket, Höganäs - Fotograf Håkan Olsson

Solect Power har under sommaren uppfört sin fjärde större solcellspark. Denna gång på Reningsverket i Höganäs och med unika solcellspaneler!

Motorn i anläggningen är 630 stycken tysktillverkade solcellspaneler av toppkvalitet från SolarWorld. Det unika är att solcellspanelerna tar upp solljus från både fram- och baksidan. SolarWorlds Bisun-panel är tillverkad med glas på båda sidor vilket förlänger dess livslängd och gör den mer stryktålig. Mer energi under längre tid ger en bättre kalkyl.

Anläggningen är dimensionerad för att under en solig dag göra reningsverket helt självförsörjande. Avsikten är att all genererad el ska förbrukas på Reningsverket. Höganäs kommun arbetar mot ett långsiktigt hållbart Höganäs med minskad belastning på miljön. Nu är en fin pusselbit på plats. Vi önskar lycka till!

27 Jul

Elmontage

29 Jul

Pålning på gång

2 Aug

Paneler sätts på plats

Hyllievångsskolan En modern skola med ren el till undervisningen

 • Plats: Malmö
 • Drifttagning: Mars 2017
 • Effekt: 190 kW
 • Årsproduktion: Ca 190 000 kWh

I gränslandet mellan staden och landet ligger den nya Hyllievångsskolan. Skolan är en F-6-skola med en kapacitet på 630 elever. Under slutet på 2016 och början av 2017 har Solect Power levererat en 190 kWp stor solcellsanläggning till den nya supermoderna skolan. I slutet av mars var skolan klar och överlämnades till Malmö stad. Riktigt bra att eleverna får möjlighet att lära sig allt om solceller och följa produktionen av el i skolan.

Taket pryds av en del sedumtak och resterande del av 667 stycken svarta 285-watts monokristallina paneler monterade på AluGrid med 15% lutning.

5 sept

Stenen anländer till taket

6 sept

Ett av två tak redo för montering av solceller

23 sept

Panelerna på plats

Solar Park Samägd solcellsenergi

 • Plats: Helsingborg
 • Drifttagning: Januari 2017
 • Effekt: 250 kW
 • Årsproduktion: ca 250 000 kWh

Solar Park är en samägd ekonomisk förening som vill göra det enkelt för människor och företag att göra något riktigt klimatsmart. Anläggningen på 250 kW är den första etappen och består av 944 stycken solcellspaneler placerade intill NSRs nya återvinningscentral i Helsingborg.

I juni 2017 tog Solar Park hem Swecos Hugopris som ”Årets innovatör” med motiveringen:

”För att ha utvecklat en ny affärsmodell kring en storskalig solcellsanläggning. Nu samlas privatpersoner och företag för att tillsammans med ett etablerat energibolag och ett renhållningsbolag investera och möjliggöra en solcellspark på en annars obrukbar slutdeponi i Helsingborgsområdet. Smart, nytänkande – och hållbart!”

Solect Power är stolta över att få vara delaktiga när utvecklingen drivs framåt!

Nov 2016

Marken klar för installation

Dec 2016

Solcellerna monteras

Jan 2017

Anläggningen klar

Bostadsrättsföreningen Boken Satsar långsiktigt på solceller

 • Plats: Näsbychaussén Kristianstad
 • Drifttagning: November 2016
 • Effekt: 109,7 kW
 • Årsproduktion: ca 100 000 kWh
BRF Boken Fasad

Bostadsrättsföreningen Boken består av fem lägenhetshus med totalt 109 stycken lägenheter i centrala Kristianstad. Tidigt 2016 beslutade de sig för att satsa på att installera solceller. Idag är de utrustade med 422 solcellspaneler som genererar ca en tredjedel av årsförbrukningen. I många år framöver.

Solect Power har agerat totalentreprenör och varit projektledare genom hela processen. Från idé och förstudie till driftsatt, kvalitetskontrollerat och dokumenterat system. Solect Power har bland annat deltagit på styrelse- och medlemsmöten, bistått vid ansökan om bygglov och bidragsansökan, designat, installerat och driftsatt systemet. Ansökt om tilldelning av elcertifikat och gjort en översyn av befintliga elnäts-abonnemang och genom ombyggnad sänkt de fasta kostnaderna med betydande belopp. Anslutit systemet till internet för presentation och övervakning av systemet på kostnadsfri portal. En större display visar tydligt produktionsutfallet. Både för bostadsrättsinnehavare och förbipasserande allmänhet.

Installation av rails på hustak 12 okt

Rälsarna på plats

Solcellspaneler installerade på tak 14 okt

Kranbilen servar med paneler

Display som visar energiproduktion 11 nov

Paneler och display på plats

Bostorp Vi tror på det vi gör!

 • Plats: Bostorp
 • Drifttagning: Juni 2016
 • Effekt: 600 kW
 • Årsproduktion: ca 600 000kWh
Bostorp solcellsanläggning

Ett samarbete mellan Solect Power AB och lokala Rödeby Elverk resulterade i en egen investering i solenergi. Med 2070 st solcellsmoduler och 21 st växelriktare står vår anläggning i Bostorp för tillfället som Sveriges tredje största solcellspark. Parken har byggts med hjälp av det tyska företaget Schletter, vilka är leverantören av monteringssystem som vi använder oss av för alla våra anläggningar. Självklart är även kvalitet på solceller i fullt fokus, därav står SolarWorld som leverantör av solcellsmoduler i toppklass.

Ställningarna är förankrade i marken genom att stolpar av galvaniserat stål skjutits ner i marken. Sammanlagt består anläggningen av 414 stolpar som hållet uppe 35 bord med 60 solcellsmoduler på vardera. Modulerna är monterade med en vinkel på 27 grader och den årliga produktionen beräknas uppgå till cirka 600 00 kWh.

29 apr

Innan allt tog fart

1 jun

Schletter hjälper till att slå ner stolpar

13 sep

Invigning av parken

Östra Sjukhuset P-hus Solel till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus

 • Plats: Göteborg
 • Drifttagning: Juni 2016
 • Effekt: 180 kW
 • Årsproduktion: ca 160 000 kWh
Solpaneler på tak

På taket av Östra sjukhusets nya parkeringshus utbreder sig nu en energipark på cirka 1100 kvadratmeter med solceller. Anläggningen är en del i Västra Götalandsregionens energimål med att halvera den köpta energin till egna lokaler år 2030, och att vara oberoende av fossil energi till år 2020. På parkeringshusets takvåning arbetar 632 st SolarWorld 285 Wp mono solcellsmoduler med att producera el för att försörja delar av barnsjukhuset som ligger ett stenkast bort.

Toppeffekten för anläggningen är 180 kW och solcellsmodulerna är monterade med en lutning på 15 grader. Växelriktarna är monterade utomhus under tak i anslutning till modulerna.

Anläggningen är kompletterad med temperaturgivare, solinstrålningsmätare, webuppkoppling och display för att kunna följas till fullo.

13 apr

Bra med plats för solceller

22 apr

Redo för att lägga solcellsmodulerna

26 apr

Den sista pusselbiten läggs på plats

Förskolan Tegelstugan i Veberöd En anläggning värd att prisa

 • Plats: Veberöd
 • Drifttagning: Augusti 2015
 • Effekt: 71 kW
 • Årsproduktion: 70 000 kWh

Solcellsinstallation i samband med takbyte, en solklart bra idé! Lundafastigheter valde den takintegrerade lösningen Sundeck till Förskolan Tegelstugan i Veberöd. Med panelerna integrerade i taket kan man spara pengar på inköpet av färre takpannor, något som gör solcellsinstallationen ännu mer lönsam och framför allt väldigt snygg tycker vi. Något vi inte var ensamma om att tycka då anläggningen tog hem priset Skåne Solar Award 2016 med följande motivering:

“En kommunal ”solkarta” i kombination med en solcellsanläggning kan bidra till att skapa nyfikenhet och ökat intresse för förnybar energi. Tegelstugan i Veberöd är ett exempel på solcellsarkitektur med en smäcker takintegrering. Anläggningen bidrar till kommunens miljömål avseende energi och klimat samtidigt som den är en del av pedagogiken. Målgruppen är främst barnen, men den riktar sig också till pedagoger, föräldrar och förbipasserande allmänhet.”

15 apr

Innan takbyte och solceller

11 aug

Solcellerna integrerade i taket

14 jun

Skåne Solar Award 2016

Nordstan, Göteborg Gallerian där solen ger lite extra effekt

 • Plats: Göteborg
 • Drifttagning: April 2015
 • Effekt: 79 kW
 • Årsproduktion: 70 725kWh
Nordstan översikt solceller

Nästan 80 000 människor besöker Nordstans galleria i Göteborg varje dag. I Sverige är det bara Stockholms Central som har mer besökare per dag. Fastigheten ägs och förvaltas av Vasakronan, och när de bestämde sig för att installera solceller på taket gick uppdraget till Solect Power AB. I april 2015 driftsatte vi anläggningen.

Solcellsmodulerna är monterade med 10 graders uppvinkling på ett platt tak. I anläggningen ingår det 310 st 255 Wp poly solcellsmoduler med 4 st växelriktare. Växelriktarna finns i fläktrum direkt under taket. Solcellsmoduler och växelriktare är tillverkade i Tyskland av SolarWorld och SMA.

Total toppeffekt är på 79 kW. Webuppkoppling och elmätning ingår också.

Uppskattad årsproduktion 70 725 kWh

Ibland regnar det även på solcellsinstallatörer 26 mar

Ibland regnar det även på solcellsinstallatörer.

Kabeldragning genom svanhals 31 mar

Kabeldragning genom svanhals

Sol igen och montering klart på taket 1 apr

Sol igen och montering klart på taket

Malmö Live Konserthus AB Världsklass på både akustik och solceller

 • Plats: Malmö
 • Drifttagning: December 2014
 • Effekt: 69,2 KW
 • Årsproduktion: 72 000 kWh

Malmö Live rymmer bland annat två konsertsalar, en kongresshall och ett hotell med 444 rum. I kvarteret finns även kontor och lägenheter. Det är det i särklass största bygget som Solect Power varit på och projektets totala miljardbudget har manglats i media. Vi var imponerade av både Skanskas personal och kultur. Noggrant, lösningsorienterat ledarskap med fokus på samordning och säkerhet i alla led.

Solcellsanläggningen finns på taket till den stora konsertsalen där Malmö SymfoniOrkester huserar. Toppeffekten är på 69 kW. Taket är täckt med sedum runt om solcellsinstallationen. Växelriktarna finns monterade i ett fläktrum i omedelbar anslutning till taket. Webuppkoppling, elcertifikatmätning och en inomhusdisplay ingår också.

Det första driftåret gav anläggningen 72 700 kWh.

18 Jun

Ännu är inte taket klart

13 Aug

Full fart. Vi bär sten hela morgonen

14 Aug

Alla solcellsmoduler på plats på taket!

AB Helsingborgshem Investerar i förnybar solenergi

 • Plats: Helsingborg
 • Drifttagning: November 2011
 • Effekt: Total 99,2 kW
 • Årsproduktion: Ca 84 000 kWh
Översikt Helsingborgshem

Under 2011 fortsatte Helsingborgshem sin satsning på miljövänlig el. Totalt kan företaget idag producera ca 85 000 kWh/år från solceller som installerats på olika tak i fastighetsbeståndet.

Fastighets- och byggsektorn svarar för ca 40 % av Sveriges energi- och materialanvändning, vilket gör oss till en viktig aktör. Vi har tillsammans med Skånes övriga allmännyttiga bostadsbolag åtagit oss att sänka vår energiförbrukning med 20 % de närmaste tio åren. Målet överskrider Sveriges nationella mål såväl som EU:s intentioner och vi kan hittills stolt konstatera att vi har lyckats överträffa detta. Vår satsning på solenergi är därför en självklar och viktig del i vårt hållbarhetsarbete, säger Jane Kylberg, chef fastighetsutveckling och service.

Solect Power kontrakterades för solcellslösningar på flera av Helsingborgshems byggnader, däribland huvudkontoret (se foton nedan).

Montage av stolpar på tak 20 Okt

Montage av stolpar

Montage av stolpar på tak 6 Nov

Fortsatt montage

Montering av solceller 11 Nov

Solcellerna monteras

Olsgården Omvårdnad med energi och värme

 • Plats: Kallinge
 • Drifttagning: April 2014
 • Effekt: 200,175 kW
 • Årsproduktion: 190 000kWh
Översikt av Olsgården anläggning

Olsgården är ett äldreboende i Kallinge i Blekinge som förvaltas av AB Ronnebyhus. Maten till de äldre lagas på plats sedan lång tid tillbaka. Numera producerar man även sin egen el på plats. En solklar strategi, tänker vi. Vi är mycket glada för att ha fått göra en så här genomtänkt och fin installation.

785 st 255 Wp solcellsmoduler med 13 st växelriktare ingår i denna anläggning. Solcellsmodulerna är monterade på total 12 st tak i sydöst och sydväst. 12 st växelriktare finns monterade på vind och 1 st i källare i omedelbar anslutning till vardera tak. Solcellsmoduler och växelriktare är tillverkade i Tyskland av SolarWorld och SMA. I denna installation har vi använt SolarWorlds Sunmodule Poly Protect. Det är en solcellsmodul där både fram och baksida är av glas, istället för som vanligast på marknaden framsida av glas och baksida av plast. Med glas på både fram- och baksida lämnas trettio års effektgaranti, istället för glas-plast-modulernas tjugofem års effektgaranti.

Total toppeffekt är på 200,175 kW. Webuppkoppling, elcertifikatmätning och en inomhusdisplay ingår också.

Det första driftåret gav anläggningen 190 000 kWh

Montering ed takkrokar 14 apr

Montage med takkrokar.

Elanslutning av elektriker 14 apr

Elanslutning

Översikt at solceller på tak 14 apr

Visst är det snygg med solel?

Österlenvind AB Vindkraftsföretaget byggde Sveriges största solcellspark

 • Plats: Simris, Simrishamn
 • Drifttagning: Dec 2012
 • Effekt: 442kW
 • Årsproduktion: 512 000 kWh

Solect Power var totalentreprenör när Österlenvind AB byggde sin solcellspark på två fastigheter utanför Simrishamn, i anslutning till ett av företagets vindkraftverk. Med sina 1804 solcellsmoduler och 442 kW installerad toppeffekt skulle solcellsanläggningen bli Sveriges största.

Kravet var att allt skulle vara driftsatt innan 31 december 2012. I mitten av november 2012 fanns alla tillstånd klara. Efter några intensiva veckor tog vi den sista växelriktaren i drift den 21e december 2012.

Under 2013 producerade anläggningen 512 000 kWh. I kalkylen till kund hade vi räknat med ett årsutbyte på 440 000 kWh.

Stolpe i marken 28 Nov

Yttersta markprofilerna i varje rad märktes ut med GPS. Mellan dem var det snörslå och måttband som gällde.

Vy över solceller 6 Dec

Solcellsmodulerna monteras

Montering av växleriktare 21 Dec

Sista växelriktaren sätts i drift!

Ecotopia på Österlen Hållbara lösningar och en mer självförsörjande livsstil i naturlig miljö

 • Plats: Bondrum, Tomelilla
 • Drifttagning: Februari 2012
 • Effekt: 4,7 kW
 • Årsproduktion: Ca 4 500 kWh
solcellsmoduler

Ecotopia på Österlen arbetar för en miljömässigt hållbar, socialt rättvis och existentiellt meningsfull framtid. Under vintern 2012 installerades ett solcells-system.

Det har en total solcellsmodularea på 33,5 kvadratmeter och en toppeffekt på 4,7 kW.

Solcellerna har 10 års produktgaranti och 25 års effektgaranti. De är placerade på fristående ställning.

På Ecotopia planerar man vidare för framtida påbyggnad av systemet, i första hand vill man kunna få el från systemet även under strömavbrott.

Läs gärna mer om företaget och visionerna på Ecotopias hemsida.

6 Feb

Montering av ställningen.

7 Feb

Montering av modulerna

7 Feb

Österlen i februari

LKF, Lunds Kommuns Fastighets AB Solceller ger fastighetsel

 • Plats: LKF, Magistratsvägen, Lund
 • Drifttagning: Augusti 2012
 • Effekt: 32 kW
 • Årsproduktion: Ca 28 000 kWh
LKF kontor

LKF har satt som mål att minska växthusgasutsläppen med 20% till år 2020 i enlighet med Lunds kommuns mål. Solceller kan bidra med ett betydande bidrag till andelen förnybar energi av vår fastighetsel, säger Björn Tengberg, projektledare hos LKF.

Anläggningen på Magistratsvägen är den första i LKF:s bestånd och är ett pilotprojekt som kommer att utvärderas under en tid framöver. Solcellerna monterades på ett platt garagetak, på låglutande plåttak och som solavskärmning på fasaden.

Första hela driftåret var 2013. Då gav anläggningen 30 000 kWh, vilket var mer än beräknat.

Montage på garagetak 14 Juni

Montage på garagetak.

Moduler som solskydd 2 Juli

Solcellsmoduler monterade som solskydd över fönster.

Solcellspaneler på låglutande plåttak. 3 Juli

Solcellspaneler på låglutande plåttak.

New Wave Profile Felestad AB Vill visa att man tar miljöansvar

 • Plats: Löddeköpinge
 • Drifttagning: November 2012
 • Effekt: 19,6 KW
 • Årsproduktion: 21 000 kWh

New Wave Profile Felestad AB valde att satsa på solenergi då vi vill kommunicera mot våra kunder att vi även tar ett miljöansvar för vår dagliga drift av fastigheten såväl som att våra produkter är certifierade mot en så liten miljöpåverkan som möjligt, säger Kjell Engman.

Installationen består av svarta monokristallina solceller monterat på ett grått plåttak. Montaget förstärktes med vindskyddsplåtar då läget är utsatt.

2013, som var första hela driftåret gav anläggningen 21 000 kWh. Före installationen visade simuleringar på att årsproduktionen ett normalår skulle hamna kring 18 500 kWh.

14 Nov

Monteringsarbetet påbörjas.

19 Nov

Arbetet färdigt!

Växelriktare 19 Nov

Växelriktaren

Karlshamn Energi AB Din gröna energileverantör

 • Plats: Karlshamn
 • Drifttagning: Augusti 2012
 • Effekt: 15 kW
 • Årsproduktion: 14 000 kWh

Karlshamn Energi AB skall som ledande energiföretag tillgodose kundernas behov av konkurrenskraftiga och miljövänliga energilösningar.

På ett framsynt sätt ville Karlshamn Energi installera solceller för att skaffa mer kunskaper. Dessa kunskaper kommer alla kommuninvånare till godo i de fall de har frågor och vill veta mer. Kontoret får nu en god andel el som produceras på företagets carport. Elbilen kan också laddas med egenproducerad solel.

15 Aug

Montering av solcellsmodulerna påbörjas på carportens tak utanför Karlshamns Energis kontor.

15 Aug

Vy från taket.

17 Aug

Växelriktaren är installerad och elproduktionen har startat.